Kezdőlap Rólunk

Rólunk

A MárkusZínház

A mese, mint a Hagyomány őrzője és éltetője az Istenről, a világról, a vallásról, az emberről, a lélekről szóló egyetemes tudásnak. A mese mindenkié, kortól, nemtől, országhatároktól függetlenül. A szocializáció legközvetlenebb és leghatékonyabb útjának tekintjük, melyben nincsenek korhatárok. Közösségi élmény, mely lehetőséget ad az önismeretre, az identitás tudat megerősítésére, az elfogadásra. Példát mutat arra, hogy mindenki saját kezében tartja sorsát. Merészséggel és kitartással minden akadály legyőzhető. A mai felgyorsult és elidegenítő világunkban fontosnak tartjuk a mesék üzenetét, melyet bábjainkkal, a színházunkra jellemző humorral, szemlélettel és játékmóddal adunk elő. A mesei adaptációk mellett nonverbális előadásokkal kísérletezünk, ahol fókuszban van a történet, amit a zene és a báb formanyelvével mesélünk el.

Színházunk a magyar szellemi örökséget, hagyományt és a magyar nyelvet alappillérnek tekinti. Repertoárjában elsősorban magyar népmeséket, klasszikusokat mutat be.

A színházunk létrejöttében meghatározó szerepe volt annak, hogy – a 80-as évek vége felé kiléptünk az állami bábszínházi keretek közül és külföldi tanulmányútra indultunk, hogy betekintsünk az európai bábszínházi életbe, jobban megismerjük a tradicionális bábjátékokat és az új utakat kereső bábművészek munkáit, alkotásait. Így eljutottunk Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába, Romániába, Franciaországba, Ausztriába, Horvátországba, Indiába és Oroszországba. Két évadon keresztül dolgoztunk Bécsben, a Theater am Auersperg-ben.

1989 ben alapítottuk színházunkat, mely kezdetben mint vándortársulat járta echós szekerével az országot-világot, ma már saját helyszínnel is várja közönségét Pécs belvárosában. A színház kicsi, befogadó képessége 40-60 fő, mely az éppen játszott előadás díszleteinek, installációinak, valamint a zenei közreműködők létszámának függvénye.

A repertoárunkba tartozó előadások mind szabadtéren, mind kőszínházban játszhatók. 

Évente 150 előadást tartunk hazánkban és más országokban. Számos nemzetközi és hazai fesztiválon vettünk részt. Az előadó-művészeti tevékenységünk mellett bábtörténeti kutató- és gyűjtőmunkát is folytatunk. Számos fesztivál-díjnak lettünk tulajdonosai az évek során, emellett alapító tagjaink – Pilári Gábor, Vajda Zsuzsanna – állami kitüntetést kaptak 2009-ben.

Szakmai elismeréseinket itt találja.

Feladatunknak tartjuk:

  • Közvetíteni a mese üzenetét a jelenkor embere számára.
  • Magyar klasszikus írók által alkotott művekből és a magyar népmesekincsből válasszunk témát előadásainkhoz.
  • Megidézni a régi mesemondók idejét, és a politizáló-szókimondó vásári bábjátékost.
  • Kapcsolatot keresni a társművészetekkel, együtt alkotni napjaink kortárs zeneszerzőivel, képzőművészeivel bábszínházi keretek között és más formában.
  • Olyan színházi előadások létrehozása, mely a család minden tagját megszólítja: pici kortól a felnőttekig kínálunk tartalmas szórakozási lehetőséget.
  • Interaktív játékunkkal újjáéleszteni az együtt játszás örömét.

2012 óta állandó jelleggel működő saját színházi teret nyitottunk Pécs belvárosában: a Márkus Szín-t, ahol rendezvényeinkkel, előadásainkkal várjuk a közönséget. A vendégjátékok, vidéki előadások továbbra is hozzátartoznak a színház életéhez: mint a Dél-Dunántúl aprófalvaiban, úgy az ország- világ nagy- és kisvárosaiban.

Repertoárunkban minden korosztály talál magának előadást akár szervezett közönségként, akár az utcáról besétáló érdeklődőként látogatja meg színházunkat.

Repertoárukon gyermekeknek és felnőtteknek szóló előadások szerepelnek: Laci királyfi, Az égigérő fa, Vitéz László, Betlehemi történet, Grand Hotel, A repülés története, Mátyás király szárnyai, A Hős Miklós, A Jánosvitéz, A helység kalapácsa, Csongor és Tünde, Kathputli, Egyszer voltam…, Aquaring Cirkusz (14 előadás, bunraku, marionett, sík- és árnybáb, kesztyűs bábtechnikákkal.)

Pécs színházi életében aktívan vagyunk jelen, s több kulturális, művészeti projektben is részt veszünk. Két fesztivált működtetünk, az egyik a nemzetközi kortárs művészeket is megszólító Karakulit Nemzetközi Bábfesztivál és Szimpózium, mely a báb színházi formanyelvét használó nemzetközi és hazai társulatok munkáiból válogat, a másik a pici gyermekeknek szóló: Baba Nap, Baba Hold Fesztivál.

Fontosnak tartjuk a magyar bábművészet megismertetését, egyrészről nemzetközi fórumokkal – szakmai rendezvényeken, bábfesztiválokon (Oroszország, Lengyelország, Kína, Törökország, Csehország, Udmurtia, Dél-Korea, Portugália, Szlovákia, India, Erdély), másrészről a határon túli magyarsággal (Szlovénia, Szlovákia, Erdély, Moldva, Vajdaság, Délvidék, Kanada, Svédország).

Az előadó-művészet mellett rendszeresen szervezünk és vezetünk közösségi foglalkozásokat, melynek célja a családi szerepek erősítése a színházi nevelésen és a közös alkotáson keresztül (bábkészítő workshopok, játszószínházi előadások, színházi nevelési előadások).

Fő tevékenységünk: új bábszínházi produkciók létrehozása és játszása, vendégelőadások bemutatása, a Nemzetközi Karakulit Árny-Játék Fesztivál & Kiállítás szervezése, valamint szakmai utak: tradicionális mesterek után kutatva tanulmányutak Indiában (Kerala, Rajastan, Gujarat) Törökországban, Indonéziában.

A színház előadásai megtekinthetőek a színház székhelyén a Márkus Színben, különböző kulturális intézményekben, színházakban, fesztiválokon, szakmai rendezvényeken, apró falvak művelődési házaiban, a nagyvárosokban, utcákon és tereken az országhatárokon innen, s azon túl…

2022-2023-as évad előadásai

Repertoáron

Szívesen játsszuk előadásainkat határon innen és túl, mind kőszínházakban, óvodákban, iskolákban, művelődési központokban és szabadtéren egyaránt. Repertoáron lévő előadásainkat ITT találja. Az előadás megrendeléséhez, további információkért keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken!

2,627RajongókTetszik
234KövetőKövetés
12FeliratkozóFeliratkozás

Előadások