Kathputli

1120

Radzsasztáni marionettek, indiai artisták, Magyarországon először, Mukesh mester bábszínháza a MárkusZínház porondján! Egyenesen Jaisalmerből a világhírű bábakrobaták!


Jogi,  aki nádsípos pungin játszik, és kígyót szelidít
Anarkali, a gyönyörű táncosnő
Muszlim Navab és Hindu Radzsa párbajt mutat be
Gangá Rám Máli Ká Lárká  a fantasztikus labdazsonglőr
Punnu Khan  – a rabari herceg, aki feleségével teveháton utazik
Dulla Bhatti a rajput hős, most mint lovas-akrobata a táltos lovával
Bahrupia – a kétfejű ember
Jádügar – a varázsember

Közreműködik: Pilári Gábor, Vajda Zsuzsanna és Pilári Lili Eszter


Technikai információk:

Előadás időtartama: 50-55 perc
Ajánlott életkor: 4 éves kortól
Optimális néző szám: 80 fő
Szükséges Játéktér: 7m (szé) x 5m (mé) x 4m (ma)
Építési idő: 70 perc, Bontási idő: 40 perc

További információkért keressen Bennünket bizalommal elérhetőségeinken!


Indiai Tanulmányút

Színházunk megalapításakor már tervünk volt az előadó művészet mellett, hogy  felkeressük azokat a helyeket a világban, amit a bábjátszás bölcsőjének neveznek. A 2012-es év lehetőséget adott egy  hónapos indiai tanulmányútra, mely idő alatt  Gujarat és Rajhastan területén szemlélődtünk, és ismerkedtünk a kathputli játékosok, színházak – formációk  -hagyományaival.

Kathputli, az indiai marionett

A Kathputli – Fa-Baba – zsinóros, kereszt nélküli marionett figura, a rajhastani előadó művészet jellegzetes hagyománya, ahol jelen van a zene, az ének, a színház, a tánc, a költészet. Az előadások, amit e sokszínű nyelven szólaltatnak meg, rajhastani hősök történeteit beszélik el.

A kathputli bábkészítés mestersége egy vándorló közösséghez a Putli Bhatokhoz köthető, akik hordozható bábszínházaikkal szórakoztatták a falvakban élő embereket, akár nálunk a mutatványosok és vásári bábjátékosok – amilyen Kemény Henrik és családja volt, s ahogyan a mi színházunk is járja az országot-világot történeteivel….. Cserébe pénzt, haszonállatokat, vagy a termés egy kisebb részét kapták… Apáról fiúra adják tovább jártasságukat és bábjaikat, zenei és bábkészítő tudásukat. A bathok játéka eljut a királyi udvarokba is, ahol a hőstörténetek, király- történetek mellett, az előadáshoz tartoznak a táncosok, akrobaták, kígyóbűvölők is. A történetek közül  kevés maradt fenn. Híre soknak még megvan, szövegkönyvek is akadnak: Nagy Sándor, Jashi királynője, 32 baba trónja,  Agbar király..

A rohamosan fejlődő India kultúráját sokféle behatás éri, így a bábjáték is sokat változott. Manapság inkább az akrobatikus ügyességgel mozgó artista bábok pár perces jeleneteivel kápráztatják el a nézőket. Az  eposzok, hősi történetek ritkán játszott előadásokká váltak.

Jaisalmerből, Mukhes Mester Bábszínházából hoztunk magunkkal néhány bábot, melyeket bemutatunk a magyar közönségnek. 

Kathputli-indiai bábtáncoltató előadásunkat 2012. novemberében játszottuk először.