„Árnyéknak Árnya” Kiállítás – Az indonéz wayang kulit játék története

1685
wayang_kulit_markuszinhaz
wayang_kulit_markuszinhaz

Árnyéknak Árnya – Kiállítás – Az indonéz wayang kulit játék története

Szeretettel várunk Bennőtöket az International Autumn/ Nemzetközi Ősz programsorozat részeként Árnyéknak Árnya Kiállításunkra, mely a Szellemi Világörökség részét képező Indonéz szigetvilág bábszínházi tradícióját, az árnyjáték díszleteivel, wayang kulit bábokkal, és a gamelán zenekar egy-egy hangszerével együtt mutatja be. A tárlaton Dus Polett, Vermes Vera és a MárkusZínház gyűjteménye lesz látható, a Márkus Színben!

„Az árnyak országa a látszaton túli világ, a szellemek világa, ahonnan az elhunyt lelkek az isteni tudás birtokában, megszerzett tapasztalataikat átadva térnek vissza az élőkhöz. Ez az alapgondolat teremti meg Ázsia valamennyi országában az árnyak mágikus erejét. Az árnyszínház legősibb formáiban a cél a látható világon túli erőkkel történő kapcsolatfelvétel volt. A jávai wayang kulit bábosa, a dalang ősidők óta a közösség szellemi vezetője. Az előadások előtt elmondott imájával is jelzi, hogy az árnyfigurák életre keltése mágikus tett, erővel és hatalommal bíró cselekedet, amellyel befolyásolni lehet az élet menetét, a lélek és a szellem fejlődését: „Szent Szellem, Te, a Világegyetem eszenciája add, hogy fényed szétáradjon a Földön. Add, hogy az emberek, akik néznek engem, békességet, harmóniát, szépséget kapjanak a Magasságos és Igaz Isten akaratából…” ”

A kiállítás kurátora: Dus Polett
Kiállításmegnyitó: Október 6. 16:30
A Kiállítást megnyitja Pilári Lili Eszter

Várunk Bennőtöket Sok Szeretettel!

A kiállítás megtekinthető Október 6-27. között hétköznaponként 16-19 óra között, hétvégén előzetes bejelentkezés alapján!

A kiállítás ingyenesen látogatható. Amennyiben támogatnád kiállításunkat, a kurátort, és a tárlatvezetőt, adományládikánkban várjuk hozzájárulásotokat. Köszönjük.