Dus Polett – dalang – Tárlatvezetése az “Árnyéknak Árnya” Kiállításon

651
wayang_kulit_markuszinhaz
wayang_kulit_markuszinhaz

Dátum

okt 27 2021

időpont

17:00 - 18:00

helyszín

Márkus Szín
Pécs, Perczel Miklós utca 23.

További szervezők

Zsolnay Fény Fesztivál
Honlap
https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/

“Árnyéknak Árnya” – Kiállítás – Az indonéz wayang kulit játék története

Szeretettel várunk Bennőtöket az International Autumn/ Nemzetközi Ősz programsorozat részeként Árnyéknak Árnya Kiállításunkra, mely a Szellemi Világörökség részét képező Indonéz szigetvilág bábszínházi tradícióját, az árnyjáték díszleteivel, wayang kulit bábokkal, és a gamelán zenekar egy-egy hangszerével együtt mutatja be. A tárlaton Dus Polett, Vermes Vera és a MárkusZínház gyűjteménye lesz látható, a Márkus Színben!

“Az árnyak országa a látszaton túli világ, a szellemek világa, ahonnan az elhunyt lelkek az isteni tudás birtokában, megszerzett tapasztalataikat átadva térnek vissza az élőkhöz. Ez az alapgondolat teremti meg Ázsia valamennyi országában az árnyak mágikus erejét. Az árnyszínház legősibb formáiban a cél a látható világon túli erőkkel történő kapcsolatfelvétel volt. A jávai wayang kulit bábosa, a dalang ősidők óta a közösség szellemi vezetője. Az előadások előtt elmondott imájával is jelzi, hogy az árnyfigurák életre keltése mágikus tett, erővel és hatalommal bíró cselekedet, amellyel befolyásolni lehet az élet menetét, a lélek és a szellem fejlődését: „Szent Szellem, Te, a Világegyetem eszenciája add, hogy fényed szétáradjon a Földön. Add, hogy az emberek, akik néznek engem, békességet, harmóniát, szépséget kapjanak a Magasságos és Igaz Isten akaratából…” ”

Várunk Bennőtöket Sok Szeretettel!

A kiállítás kurátora: Dus Polett
Kiállításmegnyitó: Október 6. 16:30
A kiállítás megtekinthető Október 6-27. között hétköznaponként 16-19 óra között, hétvégén előzetes bejelentkezés alapján!
A kiállítás ingyenesen látogatható. Amennyiben támogatnád kiállításunkat, a kurátort, és a tárlatvezetőt, adományládikánkban várjuk hozzájárulásotokat. Köszönjük!

Figyelem! 2021. október 27-én 17 órakor Dus Polett dalang mester tárlatvezetést tart a Wayang birodalomban.
A tárlatvezetés ingyenes, magyar nyelvű, ám regisztrációhoz kötött!

Itt tudsz regisztrálni: